UČEŠĆE PROF. DR. ERMINA KUKE I DR. SC. MUAMERA DŽANANOVIĆA NA NAUČNOM OKRUGLOM STOLU U BRČKOM, 3. JUNI 2024. GODINE

U Brčom je 3. juna 2024. godine u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i suorganizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Brčko održan naučni okrugli sto: “Zločini nad Bošnjacima općine Brčko tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

Izlagači na okruglom stolu su bili prof. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Univerziteta u Sarajevu - Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Muamer Džananović, viši naučni saradnik Univerziteta u Sarajevu -  Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, te profesor Enes Pašalić i Adila Suljević, predsjednica Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Suze“ Brčko Disktrikt.

Prof. dr. Ermin Kuka je u svom izlaganju govorio o genezi počinjenih zločina nad Bošnjacima u Brčkom 1992. godine, kao i uzrocima i posljedicama zločina. Posebno je naglasio da je Institut tokom 2014. i 2015. godine realizirao naučnoistraživački projekat koji je rezultirao objavom naučne knjige: “Genocid u Brčkom 1991-1995“, u koautorstvu prof. dr. Rasima Muratovića i prof. dr. Ermina Kuke. Time je Institut dao značajan i vrijedan naučni doprinos u dokumentiranju počinjenih zločina nad Bošnjacima u Brčkom i razvoju kulture pamćenja.

Dr. sc. Muamer Džananović, je u svom izlaganju naglasio da kao društvo imamo veliku obavezu u onome što se naziva kultura pamćenja. Podcrtao je da su na prostoru Brčkog su počinjeni stravični masovni zločini, razni oblici zločina. Takođe, podsjetio je na dodatnu obavezu zbog generacija koje će doći poslije nas da znaju šta se desilo i da, na neki način, živimo u nadi da se ti i takvi monstruozni zločini neće ponoviti. Ono što nas dodatno obavezuje da više radimo, više ulažemo, da pokušamo institucionalno da se bavimo ovim temama jeste činjenica da oni koji negiraju zločin, negiraju genocid i istinu o svemu onome što se dešavalo na prostoru Republike Bosne i Hercegovine i konkretno samom Brčkom zaista ulažu mnogo u tom pravcu. S tim u vezi smatra da bi bilo važno da se svi zajedno suprostavimo tim revizionističkim snagama.


Share: