ODRŽANA PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA "AGRESIJA NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU: OPSADA I ODBRANA SARAJEVA - TRI DECENIJE POSLIJE"

Danas je u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Univerzitet u Sarajevu – Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, održana promocija zbornika radova "Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu: Opsada i odbrana Sarajeva - tri decenije poslije".

Ova značajna knjiga predstavlja vrijednu zbirku radova koja detaljno istražuje ključne događaje tokom opsade Sarajeva, te analizira njihov uticaj i značaj tri decenije kasnije.

Uvodna obraćanja na promociji su održali Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice grada Sarajeva, te prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu. Promociju su podržali istaknuti stručnjaci i akademici: dr. sc. Zilha Mastalić Košuta, dr. sc. Vahid Karavelić, akademik, prof. dr. Franjo Topić, prof. dr. Ismet Alija te akademik, prof. dr. Mirko Pejanović.

Moderator promocije bio je prof. dr. Rasim Muratović, koji je uspješno vodio diskusiju o ključnim temama obrađenim u zborniku, ističući njenu važnost za razumijevanje prošlih i sadašnjih događaja.

"Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu: Opsada i odbrana Sarajeva - tri decenije poslije" predstavlja dragocjen doprinos istraživanju i dokumentovanju historijskih događaja, ali i podsjećanje na važnost očuvanja sjećanja kako bi se iz njih izvukle pouke za budućnost.

Knjiga je dostupna za čitanje i dalje istraživanje, te predstavlja nezaobilazno štivo za sve koji žele bolje razumjeti kompleksnu istoriju i kulturu Bosne i Hercegovine.

Share: