MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP U NOVOM PAZARU

U Novom Pazaru je 10. i 11. maja 2024.  održan međunarodni naučni skup pod nazivom “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas”. Organizatori naučnog skupa bili su Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji i Bošnjačko nacionalno vijeće Crne Gore. Cilj skupa je stručno etardiranje o velikodržavnim planovima i počinjenim zločinima, sagledavanje posljedica, ali i realnog stanja i perspektive Bošnjaka na prostorima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Sandžaka, kao i razmatranje namjera saradnje među Bošnjacima koji žive u zemljama regiona, kroz disciplinarne demografske, sociološke, političke, kulturološke i ustavno-pravne tradicije bošnjačkog naroda. Međunarodni naučni skup održan je u Kulturnom centru Novi Pazar, u četiri sesije sa predavačima iz Sarajeva, Beograda, Podgorice, Novog Pazara, Rožaja, Cetinja, Tuzle, Bijelog Polja, Prijepolja… Među učesnicima i predavačima su bili i brojni akteri montiranih sudskih procesa kao i žrtve državnog terora, mučenja i zlostavljanja devedesetih, te predstavnici lokalnih samouprava i javnih ustanova i institucija u sandžačkim općinama.

Ispred Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu učestvovali su dr. sc. Muamer Džananović, dr. sc. Zilha Mastalić Košuta i dr. sc. Ermin Kuka.

Dr. Džananović je učestvovao s temom “Stavovi Vrhovnog saveta odbrane SRJ 1992-1995. o zločinima nad Bošnjacima Sandžaka”. Dr. Mastalić Košuta predstavila se s temom “Bošnjaci u okviru hrvatske zajednice / Republike Herceg-Bosne 1991-1995. godine” dok je dr. Kuka elaborirao temu pod nazivom “Zločini vojne formacije “Osvetnici“ nad Bošnjacima iz Sjeverina i u Štrpcima”.

Izlaganja na plenarnim predavanjima imali su dr. Fuad Baćićanin, dr. sc. Muamer Džananović, Bojana Selaković i prof. dr. Harun Hadžić.

U pozdravnim riječima organizatora obratila se predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Misala Pramenković. Istakla je da se nije mnogo odmaklo u pogledu ispravljanja velike nepravde koja se Bošnjacima desila devedesetih godina. Istakla je kako “ni nakon što smo preživjeli i Sjeverin, Štrpce, Kukuroviće… nakon što je preko 17 hiljada sandžačkih Bošnjaka prošlo kroz različitu vrstu mučenja i procesa, zastrašivaja i zlostavljanja, imamo epilog sa nekoliko presuda, bošnjačke žrtve nisu dobile status civilnih žrtava rata i samim tim njihove orodice nisu mogle dobiti nikakav vid odštete i reparacije. To je početna tačka bez koje se ne može govoriti o ostvarivanju prava Bošnjaka u Republici Srbiji, u punom kapacitetu”.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić je uputio poziv Bošnjacima da se institucionalno, ali i kao pojedinci, kroz djelovanje u institucijama vlasti, moraju u kontinuitetu boriti i podsjećati ukupnu javnost na civlizacijski dug, uprkos višedecenijskom prikrivanju dokaza o zločinima, progonima hapšenjima. “Danas, trideset godina od tih događaja, sasvim je pristojna historijska distanca da se ovi procesi analiziraju u relevantnim naučnim krugovima. Samo kroz faktografski i naučni pristup može se utvrditi nesporna historijska istina. Bošnjačko vijeće Crne Gore biće uvijek potpora nastojanjima da se objektivno i sa naučnog pristupa suočava sa činjenicama, te izgradnje mostova saradnje i zajedničkih mostova budućnosti svih naroda i građana na ovim prostorima.”

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije prof. dr. Isat Skenderović je predočio da je namjera da se preko ovog skupa, na naučni način dođe do relevantnih podataka i da će usvojeni zaključci doprinijeti pomirenju na ovim prostorima, da je također namjera suprostaviti se pokušajima revizionizma.“Samo svjedočenje na osnovu pamćenja, a ne na osnovu sjećanja, će doprinjeti stvaranju jedne historijske, naučne vrijednosti”, naglasio je Skenderović, koji je također bio žrtva montiranog političkog procesa.

Učesnici su bili raspoređeni u četiri sesije na kojima su prezentirali svoje teme.

Dr. sc. Mastalić Košuta govorila je o položaju Bošnjaka u okviru Hrvatske zajednice/Republike Herceg-Bosne u periodu 1991-1995. sa aspektom na zločine počinjene u tom periodu kao i na presude čelnicima Herceg-Bosne koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat.

Iz izlaganja dr. Ermina Kuke izdvajamo sljedeći dio:

“Srpski zločinci su, za vrijeme agresije, targetirali i ubijali Bošnjake primarno zbog njihovog nacionalnog i vjerskog identiteta. Da nisu birali samo Bošnjake sa teritorije Republike Bosne i Hercegovine, već i iz susjedne Srbije, potvrđuju zločini izvršeni nakon otmice Bošnjaka u Sjeverinu i u Štrpcima. Zločinci su, očigledno nezadovoljni veličinom i monstruoznošću zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu, posebno sredinom 1992. godine, na teritoriju općine Višegrad dovodili i mučki ubijali Bošnjake iz drugih mjesta, pa čak i susjedne države. Nakon otmice, pripadnici specijalne vojne formacije “Osvetnici“, kojom je komandovao višegradski zločinac Milan Lukić, zarobljene Bošnjake su doveli na već okupiranu teritoriju općine Višegrad i mučki ih ubili. Mučki zločini strijeljanja bošnjačkih muškaraca zarobljenih u Sjeverinu i Štrpcima u temeljima je entiteta RS. Do danas nisu pronađeni svi posmrtni ostaci žrtava. Primjenom metode analize (sadržaja) relevatne dokumentacione građe, posebno jedinica Vojske RS, rasvijetljava se mjesto i uloga vojne formacije “Osvetnici“, ali i MUP-a RS, kao i pojedinih brigada Vojske RS u tom zločinu, posebno u kontekstu planiranja, pripreme i izvođenja zločina.”

Dr. Džananović obratio se sa izlaganjem na plenarnoj sjednici ali također i na press konferenciji u svojstvu direktora Instituta.

Prof. dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća na press konferenciji za medije istakao je kako se na skupu nije čula nijedna riječ mržnje prema bilo kome. Istakao je da se na skupu pozivalo na mir.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković istakla je da  “najveći dio odgovornosti snose institucije Srbije, politička, intelektualna i kulturna elita, a jedan deo odgovornosti je i na političkom organizovanju manjinskih zajednica. Imamo situaciju da o dešavanjima devedesetih govori civilno društvo, a sa druge strane bošnjački predstavnici u parlamentu i drugim državnim institucijama ne govore o tome u javnom prostoru”.

Centralna svečanost finalizirana je prijemom učesnika međunarodnog naučnog skupa, potom završenom konferencijom za medije, dodjelom nagrada pobjednicima na literarnom konkursu “I ja imam svoju zastavu”, te svečanim podizanjem zastave na jarbol 11. maja u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

Program naučnog skupa možete potražiti ovdje.

Međunarodni naučni skup "Bošnjaci u društveno-političkim procesima 1991-2024. - SPECIJALNA EMISIJA

BNV naučni skup - SESIJA 3 - SPECIJALNA EMISIJA

"Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas"

 

Share: