DŽANANOVIĆ: NE IZNENAĐUJU VUČIĆEVE NAMJERE

Dr. Muamer Džananović, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, komentarišući Vučićevu najavu o odlasku u New York i UN, te namjeru da se bori kako se ne bi usvojila Rezolucija o genocidu u Srebrenici u UN-u, kaže da ovakva politika i ovakvo djelovanje i izjave koje čujemo prethodnih dana i najave onoga što će raditi predsjednik Srbije ne iznenađuje.

To, kaže, predstavlja kontinuitet takve politike u kojoj se negira genocid nad Bošnjacima i u kojoj se pokušava relativizacijom umanjiti uloga Srbije i njenih organa ovdje tokom agresije na RBiH.

Kada govorimo o takvim projektima, važno je naglasiti da su oni genocidni projekti koji se kreiraju na najvišim političkim nivoima. S tim u vezi, posljednja etapa genocida, a konkretno genocida nad Bošnjacima, odnosno negiranje genocida, nažalost traje skoro trideset godina i započelo je u vrijeme izvršenja zločina- kaže Džananović.

Smatra da oni  koji imaju direktni kontakt s ovim sistemom koji je proveo genocidni projekt, oni koji podržavaju, koji su nasljednici jedne takve politike, ulažu ogromna sredstva kako bi i dalje negirali genocid i kako bi skinuli odgovornost sa svojih političkih i vojnih struktura koje su počinile te zločine.

Ono što je, možda, važno u kontekstu te politike… mi imamo zaista mnogo primjera u kojima državne institucije Republike Srbije učestvuju u takvim projektima. Recimo, odbrana murala Ratka Mladića u Beogradu od tadašnjeg ministra policije Republike Srbije dokazuje, zapravo, koliki je taj historijski revizionizam i negiranje genocida da je i dalje bitan segment u politici Republike Srbije. Podsjetit ću da su na poligonima Ministarstva odbrane Republike Srbije izvođeni vrlo skupi eksperimenti u kojima je rekonstruisana Tuzlanska kapija, gdje su ispaljivani projektili itd., gdje se pokušalo dokazati da Novak Đukić i tzv. vojska RS-a nisu izvršili masovan zločin na Tuzlanskoj kapiji ’95. godine. Dakle, i ova politika danas negiranja genocida u Srebrenici, koje je primarno važno uz negiranje zločina, masovnih zločina u sigurnim zonama UN-a, u spomenutoj Tuzli itd. nešto su što je praktično državna stvar, državna politika. S tim u vezi ova politička nastojanja Vučića, zapravo, idu u prilog jednom kontinuitetu takve politike-zaključuje Džananović.

 Izvor: Hayat.ba

Share: