U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA ODRŽANA KONFERENCIJA: "SARADNJA ZA ISTINU, DIJALOG I BUDUĆNOST"

U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima je 27. i 28. marta 2024. godine održana konferencija: "Saradnja za istinu, dijalog i budućnost". Konferencija je održana kao završni događaj projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji je prethodne tri godine realizirao Memorijalni centar Srebrenica uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici i oko nje jula 1995. godine tokom konferencije organizirane su prezentacije više izložbi i drugih sadržaja unutar Memorijalnog centra Srebrenica. Tokom drugog dana konferencije upriličeno je više panela u kojima su učestvovali eminentni naučnici i istraživači. Neke od tema panela bile su obrazovanje o genocidu u Bosni i Hercegovini, izložbe, muzejske i arhivske prakse, konzervacija, dijalog i suočavanje s prošlošću te istraživanje tema genocida i zločina protiv čovječnosti.

Jedan od učesnika konferencije bio je dr. Muamer Džananović, viši naučni saradnik Univerziteta u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji je govorio u okviru panela “Obrazovanje, učenje i pamćenje”.

Share: