U BEOGRADU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OSPORAVANJU IDENTITETA ROMA I MUSLIMANA U EVROPI

U Beogradu je, 2-3. novembra, održana konferencija posvećena istraživanju diskriminacije prema Romima i muslimanima u Evropi. Ovaj multidisciplinarni projekt, u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, Centra za napredne studije iz Sarajeva i Fakulteta humanističkih nauka Karlovog univerziteta iz Praga, okupio je akademike i stručnjake iz različitih oblasti kako bi se istražili različiti aspekti anti-muslimanske, anti-romske i višestruke diskriminacije na području srednje i jugoistočne Evrope. Na konferenciji su s izlaganjima učestvovali i dr. Muamer Džananović - viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i dr. Hikmet Karčić - naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Tokom susreta prezentovani su radovi istaknutih akademika i  stručnjaka na temama mnogobrojnih slučajeva islamofobije i romofobije, historijskim osvrtima progona i fizičke eliminacije Roma tokom Drugog svjetskog rata, ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, studijama rodne diskriminacije i položaju muslimanki i romskih žena, kao i pitanjima edukacije i inkluzije te programima borbe protiv (ne)nasilnog ekstremizma.

Radna grupa će svoje istraživanje i radove objaviti u posebnom izdanju pod nazivom “Contesting Identities of Roma and Muslims in Central and Southeastern Europe: Reflections on Persecutions, Multiple Discriminations, and Forms of Activism” početkom 2024. godine.

Ovaj projekt ima za cilj da osvijetli duboko ukorijenjene oblike diskriminacije i doprinese razvoju strategija inkluzije za romsku i muslimansku zajednicu u Evropi.


Share: