U Goraždu promovisana knjiga “Nastanak Republike srpske:Od regionalizacije do strateških ciljeva”

Bošnjačka zajednica kulture Preporod u Goraždu pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde organizirala je promociju knjige “Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, čiji su koautori Muamer Džananović, Jasmin Medić i Hikmet Karčić.

Djelo je hronološki organizirano u šest poglavlja u kojima autori analiziraju i sintetiziraju relevantnu literaturu i primarnu arhivsku građu, te donose uvid u najbitnije događaje koji su prethodili proglašenju tzv. „Srpske republike Bosne i Hercegovine“, odnosno „Republike srpske“ 9. januara 1992. godine. Autori također donose historijski osvrt, zatim detaljan presjek kontinuiranog neustavnog djelovanja tokom 1991. godine, ali i perioda završnih priprema za operacionalizaciju genocida i drugih zločina protiv čovječnosti koje su ozvaničene 12. maja 1992. godine, kada su na 16. sjednici samoproglašene “Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini” usvojeni „Strateški ciljevi srpskog naroda u Bosni i Hercegovini“.

O knjizi koja je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu večeras su govorili recenzent Rasim Muratović, Ermin Kuka i Almir Grabovica.

“Na 70-toj stranici ove knjige je izjava Ivana Stambolića gdje se on poziva na jedan razgovor sa Vasom Čubrilovićem koji mu je rekao kako čitava grupa “besmrtnika” neumorno radi na opipavanju Bosne i Hercegovine ne bi li nekako pronašli makar ‘kozju stazu’ koja vodi od Beograda do Karlovca, ali isključivo kroz srpska sela i gradove. Hoću reći da je idejni projekat RS-a sačinjen u Beogradu, odnosno Srbiji, izvedbeni projekt RS-a sačinjen je u sarajevskom hotelu Holiday Inn u periodu od septembra 91. do januara 92. godine. Realizacija cjelokupnog projekta trajala je od aprila 92. do avgusta 95. godine. Jezikom činjenica to bi značilo sljedeće, razbijeno je bosanskohercegovačko društvo i država, protjerano je milion ljudi, ranjeno je 500 hiljada ljudi, ubijeno je preko 100 hiljada ljudi, silovano je 30 hiljada žena, organiziovano 300 koncentracionih logora i 600 masovnih grobnica. U tom periodu počinjeni su brojni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava uključujući i genocid nad Bošnjacima. Zbog toga, a i zbog pravosnažnih presuda međunarodnih sudova RS je i genocidna tvorevina”, istakao je dr.Muratović.

Naučna istina

Ovo naučno djelo značajno je za našu historiju i za potpuno razumijevanje onog što se nama dešavalo u tom periodu, naglašava dr. Ermin Kuka, jedan od promotora.

“Posebna važnost ove knjige je i činjenica da se njome demaskira, dekonstruira i demitologizira jedan narativ kojem permanentno i stalno svjedočimo i kome smo permanentno izloženi od strane srpske i većinske srbijanske, kako politilke tako i akademske javnosti. Knjiga demaskira narativ koji je, kako vrijeme prolazi napadniji i intenzivniji, o tome ko je kriv za ratni sukob u R BIH. Radi se o nametanju narativa da su Bošnjaci započeli rat i da je povod ubistvo srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu, naravno trebalo je ponuditi relevantan, naučno dokumentiran odgovor koji se nalazi u ovoj knjizi, a to su relevantni dokumenti i to dokumenti druge strane”, istakao je Kuka.

Urednik knjige Almir Grabovica istakao je da ga je najviše fasciniralo peto poglavlje “Zločinci na vezi” koje donosi presretnute telefonske razgovori između srpske političke elite tokom 1991. i 1992. godine, između ostalih brojne razgovore između Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

“Treba pohvaliti zaposlenike Službe državne bezbjednosti S R BIH koji su tokom 91. godine prisluškivali telefonske razgovore visokorangiranih srpskih predstavnika u BIH i Srbiji. Presretnuti razgovori iz ovog perioda predstavljaju primarni izvor za razumijevanje genocidne namjere”, naglasio je Grabovica.

Muamer Džananović, jedan od autora knjige, između ostalog je govorio o motivima njenog nastanka, te naglasio značaj dokumenata do kojih su došli tokom naučnog istraživanja.

Iz arhive SDS-a

“Za potrebe rada na ovom studiju pored značajne dokumentacije Haškog tribunala došli smo u posjed važnih dokumenta koji, mislim čak nisu bili ni u Hagu, i koje su prije nas listali Karadžić i njihovi sljedbenici, riječ je o arhivskoj dokumentaciji SDS-a koja nam je pomogla da objektivno sagledamo sve činjenice. Trudili smo se da pišemo što je moguće jednostavnije kako bi djelo bilo dostupno širem krugu publike, posebno učenicima i studentima”, istakao je dr. Muamer Džananović.

Koautor knjige dr. Jasmin Medić, naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu kazao je da tokom pisanja nikada više nije razmišljao o izreci da se historija ponavlja te da nikada nije bila manja razlika između nekih procesa od prije tri decenije i političke sadašnjosti.Objašnjava da je upravo zbog paralele između današnjice i onoga što piše u knjizi nastala želja da ona ugleda svjetlo dana.

“Ako ništa drugo u ovom trenutku nadam se da će poslužiti svima nama i kao upozorenje šta se može desiti ukoliko politička kretanja u regiji i BIH ne shvatimo ozbiljno. I danas kao 1991.godine nacionalistički krugovi, srpski i hrvatski,  u Beogradu i Zagrebu, ponovo su našli zajedničku riječ oko onog jedinog oko čega se slažu, podjele Bosne i Hercegovine. I danas nam se prijeti izlaskom nekih policijskih formacija na kojekve etničke ili entitetske linije i danas su mnogi svjesni da “političko Sarajevo” nema efektivnu kontrolu nad svim dijelovima BIH, te da je patriotski blok opet podijeljen u nekoliko frakcija zbog čega je ova država u kontinuiranoj opasnosti vrlo slično kao što je bilo početkom 90 tih godina”, upozorio je dr. Medić.

Lekcija iz prošlosti

Čekanje da neko izvana, iz Međunarodne zajednice rješi političku situaciju pokazuje da iz 90-tih godina nismo ništa naučili, stava je dr. Medić.

“Brojka većinskog naroda i dalje se u takvim krugovima problematizira i na djelu je neskriveni pokušaj svođenja većinskog naroda na vjersku skupinu. Poručuju nam da ne možemo biti ni jednaki s drugima, istovremeno su zadovoljni što smo smješteni u tzv. srednjebosanski rezervat kako su nam najavljivali 91. i 92. a još su zadovoljniji što smo postali, da budemo do kraja iskreni, statistička greška bez ikakvog prava odlučivanja u manjem bh entitetu. Vara se svako ko misli da će u njihovim projekcijama i planovima biti pošteđen bilo ko od nas. U projekcijama i planovima nas ne dijele na desničare ili ljevičare, na kozervativce ili liberale, nas ne dijele na vjernike, agnostike ili ateiste, za njih smo svi isti, to smo uvjerili u Prijedoru 92., u Srebrenici 95., širom Podrinja 92. u Sarajevu tokom opsade. Ko god misli da je u BIH i na Zapadnom Balkanu jedan proces okončan, svakodnevno biva demantovan nacionalističkim djelovanjima u našem okruženju. Ko god tako misli neka se ne iznenadi ako se za 30 godina pojavi neki novi naraštaj koji će pisati o tragediji nas koji smo danas živjeli i koji smo preživjeli genocid i agresiju. Samo budimo iskreni, ako se to desi tog puta ćemo za razliku od 90-tih gona i mi snositi dio odgovornosti zato što nismo ništa naučili iz naše bliske prošlosti”, poručio je dr. Medić.

Na promociji kojoj je prisustvovao veliki broj građana Goražda istaknuto je da su autori dobili ponudu uglednog britanskog izdavača da knjigu objave na engleskom jeziku.

 

Share: