Dr. Ermin Kuka za "Avaz": Taktiku "spaljene zemlje", kao nekada u okolini Višegrada, Rusi primjenjuju u Bahmutu

Angažman ruskih državljana u redovima VRS tokom agresije na BiH do sada je uglavnom istražen, dokumentiran i poznat, ali svaki 12. april nanovo otvara polemike o posebnom danu njima u čast. Odlukom Vlade RS datum kada su u borbama sa Armijom RBiH na koti Zaglavak kod Višegrada poginuli Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov uvršten je u kalendar značajnih događaja, pa je Dan ruskih dobrovoljaca obilježen i danas na višegradskom groblju Megdan.

Bitka za Zaglavak

- 12. aprila 1993. pripadnici Drugog objedinjenog ruskog dobrovoljačkog odreda, pod komandom Trofimov Mihaila Viktorovića izveli su napad na položaje branilaca na koti Zaglavak i koti Stolac, gdje su poginuli Vladimir Safonov i Dimitrij Popov. U napadu na kotu Zaglavak poginuo je i Bogoslovski Konstantin. Na koti Zaglavak teško je ranjen gelerima u glavu Aleksandar Kravčenko, jedan od najpoznatijih ruskih plaćenika na ratištima u okolini Višegrada, kao i Vladimir Jeger – kaže za "Avaz" doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

Kuka podsjeća da su ruski dobrovoljci i plaćenici organizirano počeli dolaziti u Višegrad krajem oktobra i početkom novembra 1992.

- Nosilac aktivnosti njihova dolaska bio je kozački kapetan Aleksandar Kravčenko. Njihovim dolaskom na prostor Višegrada 1. novembra 1992. formiran je Drugi ruski dobrovoljački odred. Ovaj odred je bio u sastavu Višegradske brigade VRS, a djelovao je kao specijalna diverzantska jedinica. Rusi su ih nazivali i “Carski vukovi“. Sjedište odreda je bilo u Okolištima, višegradskom naselju na lijevoj obali rijeke Drine. Zbog neuspjeha na ratištu, u Višegrad 2. januara 1993. dolazi grupa od oko 50 Kozaka, s ciljem da pomognu VRS u ofanzivama prema Goraždu i Srebrenici. Baza Prvog kozačkog polueskadrona bila je u bivšem Zavodu za mentalno-retardiranu žensku djecu i omladinu u Višegradu – kaže Kuka.

Selo potpuno spaljeno i opljačkano

Dodaje da je prvi komandant Prvog kozačkog polueskadrona u Višegradu bio ataman Aleksandar Zagrebov.

- Odmah po dolasku Kozaka u Višegrad, 12. januara 1993. godine izvršen je napad na selo Tvrtkovići. Napadom je komandovao Zagrebov. Operacija na selo Tvrtkovići nazvana je “spaljena zemlja“. Selo je u potpunosti opljačkano i spaljeno. U napadu je poginuo kozak Ganijevski Vasilij Viktorovič. Indikativno je da je, prema nedavnoj izjavi jednog od komandanata ukrajinske vojske, ruska vojska u invaziji na Ukrajinu počela primjenjivati upravo taktiku “spaljene zemlje“ u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu. Bahmut se nalazi u središtu najveće bitke od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Dakle, tu taktiku su primjenjivali i početkom 1993. godine u Bosni i Hercegovini, i to na primjeru mnogo manjeg naseljenog mjesta – ističe Kuka.

Više od 700 Rusa u ratu u BiH

U ratu u BiH učestvovalo je više od 700 Rusa, a u čast 37 poginulih na ratištima 2011. godine je na vojničkom groblju Megdan u Višegradu otkriven spomenik s njihovim imenima. Jedna od ulica u Višegradu nosi naziv Kozačka, a prije šest godina na uzvišenju Grad iznad Višegrada podignut je i ruski krst visok 5,5 metara. Doniralo ga je Udruženje "12. april" iz Kosovske Mitrovice, čiji su predstavnici prisustvovali i današnjem obilježavanju na Megdanu.

Međutim, za razliku od ranijih godina, kada su na Dan ruskih dobrovoljaca u Višegrad dolazili brojni ruski plaćenici i njihovi komandanti, obilježavanju je danas prisustvovalo tek nekoliko desetina predstavnika vlasti i udruženja iz RS, Crne Gore i Kosova, te članovi porodice jednog ruskog dobrovoljca. Razlog je nova agresija, ovaj put na Ukrajinu, te sankcije Rusiji od strane demokratskog svijeta.

Piše: Alen Bajramović

Izvor: Avaz.ba

Share: