Održana promocija monografije “Živa lomača – Pionirska ulica u Višegradu (14.juni 1992)”

U okviru obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde, sinoć je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održana promocija naučne monografije “Živa lomača-Pionirska ulica u Višegradu (14.juni 1992.) autora doc.dr. Ermina Kuke, višeg naučnog saradnika Univerziteta u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, u izdanju Udruženja „Žena -žrtva rata“ iz Sarajeva.

Promotori Monografije koja govori o jednom od najmonstruoznijih zločina agresora u proteklom ratu bili su magistri Almir Grabovica i Hamza Memišević te doktor Muamer Džananović, a uvodničari premijerka BPK-a Goražda Aida Obuća, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić i prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Kako je u svom uvodnom obraćanju kazala predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić, osnovna svrha i motiv izrade ove monografije je da se javnosti ponudi pisana istina o najstrašnijem zločinu nad Bošnjacima u toku agresije na Republiku BiH 1992 – 1995, a to je zločin spaljivanja živih civila, žena, djece i starijih osoba, koji su prethodno opljačkani, a neke žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane.

” Višegrad je grad živih lomača. U Višegradu su Bošnjački civili živi spaljivani zato što su bili Bošnjaci. Vatra dva puta peče. Prvi put one koji gore živi. Drugi put one što su za to krivi – istakla je Hasečić. Ona se zahvalila premijerki  i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde što su promociju monografije uvrstili u obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji Goražda i ovog kantona, izrazivši na taj način i svoju podršku radu Udruženja “Žena-žrtva rata”.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kazala je kako joj je čast biti uvodničar na promociji ove naučne monografije, a  posebno povodom svima nama veoma značajnog datuma, 30. godišnjice prvog oslobođenja Goražda, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde. Ona je čestitala Bakiri Hasečić i članicama Udruženja “Žena – žrtva rata“ na hrabrosti i upornoj borbi za istinu i kažnjavanje zločinaca.

– Čestitam Udruženju “Žena – žrtva rata” na čelu sa našom dragom Bakirom Hasečić na neumornoj borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, da svjedočanstvo o ovim zločinima ostane zauvijek zapisano i naučno utemeljeno, kako ih nikad niko ne bi doveo u sumnju niti opovrgao. A takvih koji osporavaju našu historiju, koji negiraju svoje zločine i zločinačke namjere, nažalost, sve je više. Naše oružje i oruđe je istina i kad tad, ona će pobijediti”, kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema njenim riječima, Goražde i Višegrad sudbinski su povezani u svojoj historiji i događajima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina, kao i poslijeratnoj podršci povratnicima, a podrška Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ovakvim projektima neće izostati ni ubuduće.

Autor djela, doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik pri Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu kaže da je monografija istina i najbolje oružje kojim se bori da svi nevini živo spaljeni bošnjački civili u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu 14. juna 1992. godine ne budu zaboravljeni.

” Ona nije knjiga o smrti, već zapravo knjiga o životu i istini. Ona je i apel da se prekine dugogodišnji zavjet šutnje izvršilaca gnusnog zločina spaljivanja bošnjačkih civila u Višegradu i svih komšija Višegrađana srpske nacionalnosti”- kazao je on.

Prema riječima jednog od promotora dr. sc. Muamera Džananovića, naučnog saradnika UNSA – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, spaljivanje živih bošnjačkih civila bila je masovno rasprostranjena pojava u Višegradu i zbog toga je jedna od ključnih determinanti počinjenih zločina na prostoru ove općine tokom agresije.

” Danas se zločinci i ovi zločini slave i veličaju, njihova djela promoviraju…Naša obaveza je da bebu od dva dana ‘koja se posljednja čula’, preostalu živu spaljenu djecu (ukupno trinaest), njihove majke i ostale žrtve ovog zločina, kao i drugih zločina naravno, ne zaboravimo i svakodnevno spominjemo i podsjećamo. Neki Bošnjaci kažu da tako vršimo ‘teror sjećanja’, mi se s njima ne slažemo” – kaže Džananović.

Kako je istaknuto na promociji, naučno i stručno tretiranje ovog oblika zločina potreba i zahtjev današnjeg vremena, te ujedno i obaveza preživjelih žrtava da ostave vječiti pisani trag i spomen na nevine žrtve, koje su spaljene i ubijene isključivo i samo zato što su bili Muslimani (Bošnjaci) – ta obaveza da se ostavi i pisani trag o tome je osnovni motiv pisanja ove monografije.

Monografija je rađena dvojezično (bosanski i engleski jezik), kako bi mogla biti izvor istinitih spoznaja i saznanja za sve zainteresirane inozemne goste, naučnike, istraživače, studente, a prihod od njene prodaje namijenjen je za izradu druge monografije koja će na isti način dokumentovati i drugi zločin masovnog spaljivanja bošnjačkih civila u Višegradu, tj. živu lomaču na Bikavcu.

Izvor: Bpkg.gov.ba

Share: