Održan Naučni skup pod nazivom „Zločini u Han Ploči 1993.“

Naučni skup pod nazivom „Zločini u Han Ploči 1993.“ održan je 12. juna 2022. godine u Kiseljaku. Organizirali su ga Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, a u okviru aktivnosti kojima Rijaset IZ obilježava godišnjicu genocida u
Srebrenici i zločine počinjene u Prijedoru i dolini Sane.

U uvodnom dijelu skupa obratili su se Kenan Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, Nedžad ef. Grabus, muftija sarajevski i hafiz dr. Abdulaziz Drkić, sin ubijenog Omera ef. Drkića, imama džemata u Han Ploči.
U radnom dijelu naučnog skupa tematizirane su posljedice hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.

O hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. govorila je dr. Zilha Mastalić Košuta. Zatim, o zločinima Hrvatskog vijeća odbrane nad bošnjačkim stanovništvom Han Ploče, Grahovaca, Tulića i Radanovića juna 1993. godine dr. Amir Kliko. O memorijalizaciji zločina u Han Ploči - stanju i perspektivama govorio je dr. Hikmet Karčić.

Preporod.info

Share: