Muratović za "Avaz": Ovo je nastavak Miloševićeve politike, zatiru se tragovi genocida

Kravica je bila mjesto prve masovne egzekucije 13. jula 1995. gdje je, prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, ubijeno više od 1.000 osoba, nakon čega su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Tenderom koji je pokrenula Opština Bratunac, a dijelom finansirala Vlada Republike Srpske, izvršit će se rekonstrukcija i sanacija četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici i na taj način ukloniti oštećenja od metaka koja stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile u julu 1995. godine

OBILO SE O GLAVU

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA prof. dr. Rasim Muratović, kazao je za portal "Avaza" da se radi o uništenju kulture sjećanja, ali i krivičnom djelu.

- Ovo je ustvari nastavak Miloševićeve politike, mantre koju je on još u Hagu rekao, sve što se tiče BiH ništa nije istina, da je to sve laž, nije ni mala ni velika, nego čista laž. Njegovi ideolozi i oni koji su planirali i organizovali genocid u Srebrenici govorili su sve što smo planirali ostvarili smo, sve što smo uradili negirat ćemo. Dakle, ovo je prije svega negiranje genocida i zatiranje tragova. Radi se o uništenju kulture sjećanja, a imamo loše historijsko iskustvo Drugog svjetskog rata gdje nakon 1945. godine do 1990. nismo govorili o onome sto se desilo u periodu '41. - '45. i naravno to nam se obilo o glavu - rekao je Muratović.

POKAZATI DOSLJEDNOST

Naglašava da sva mjesta stradanja, a posebno mjesto genocida kao što je Kravica, treba na adekvatan način obilježiti.

- Međutim, vidimo imaju strane koje to pokušavaju zataškati i prekriti. Jutros je reagovala Američka ambasada, međunarodna zajednica, jedino su na neadekvatan način reagovale nevladine organizacije koje su u nekim drugim slučajevima, kao što su naprimjer Kazani, i ja im naravno čestitam na tome, bili uporni, detaljni, gdje su brinuli o veličini i vrsti slova i tako dalje. Mislim da pogotovo ovdje kad je Kravica u pitanju treba pokazati dosljednost i trebamo svi od NVO, državnih institucija i međunarodne zajednice pokazati zainteresovanost za ovo i spriječiti jedan ovakav nehuman, nemoralan čin koji je ustvari krivično djelo - zaključuje Muratović.

Izvor: Avaz.ba

Foto: Anadolija

Share: