Promocija knjige "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)" autora prof. dr. Denisa Bećirovića

U sarajevskoj Vijećnici 14. oktobra održat će se promocija knjige "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)" autora prof. dr. Denisa Bećirovića.

Knjigu će promovirati: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Husnija Kamberović, doc. dr. Benjamina Karić i dr. sc. Muamer Džananović.

Knjiga "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)" objavljena je sredinom 2021. godine, a izdavač je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Recenzenti knjige su akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Robert J. Donia, prof. dr. Zijad Šehić, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Senaid Hadžić i prof. dr. Sead Selimović. Urednici su dr. sc. Muamer Džananović i doc. dr. Benjamina Karić.

Knjiga je strukturirana u četiri poglavlja u kojima se temeljito obrađuje teritorijalna ekspanzionistička politika Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka 19. stoljeća do danas.

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji naglašava da „knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka XIX. do treće decenije XXI. stoljeća. Imaće značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Takođe, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju njene državnosti tokom XXI. stoljeća“.

Američki profesor na Univerzitetu u Michiganu prof. dr. Robert Donia u svojoj recenziji, između ostaloga, kaže: „Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija.“

Početak promocije zakazan je za 18 sati.

Share: