„Oslobođenje“ feljtonizira dijelova nekih od radova iz zbornika „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1992-1995: Uzroci, razmjere i posljedice“

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u „sigurnoj zoni“ UN-a Srebrenica i oko nje, 19. oktobra 2020. u Sarajevu je održana Međunarodna konferencija posvećena genocidu nad Bošnjacima, koju su organizovali Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Travniku, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA i Institut za historiju UNSA. Zbornik radova s Konferencije predstavlja doprinos naučnom sagledavanju namjera, uzroka, ciljeva, razmjera i posljedica izvršenog genocida, kao i drugih zločina protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Oslobođenje feljtonizira dijelove nekih od radova, koji dobijaju na dodatnoj važnosti nakon odluke donedavnog visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida i počinjenih ratnih zločina.

Prvi rad koji možete pročitati jeste rad akademika Rusmira Mahmutćehajića „Genocidna ideologija antibosanstva“, čiji dijelovi će se objavljivati u nastavcima u narednim danima.

Share: