Objavljena knjiga Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine autora dr. sc. Amira Klike

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu objavio je knjigu Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine autora dr. sc. Amira Klike. Knjiga je proistekla iz naučnoistraživačkog projekta koji je dr. sc. Amir Kliko samostalno realizirao na Institutu, a bio je ujedno i njegova doktorska disertacija odbranjena na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2017. godine pred komisijom u sastavu dr. sc. Safet Bandžović, prof. dr. Zijad Šehić i prof. dr. Edin Radušić. Knjigu su recenzirali prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Admir Mulaosmanović i dr. sc. Zilha Mastalić-Košuta. 

Prva promocija knjige održana je u Jajcu 7. decembra 2019. godine u Velikoj sali Općine Jajce. Promovirali su je akademik Mirko Pejanović, prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Admir Mulaosmanović i general Fikret Ćuskić. Načelnik Općine Jajce Edin Hozan bio je, kao domaćin, uvodničar u promociju, dok je dr. sc. Muamer Džananović s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u svojstvu moderatora vodio promociju. Knjiga je izazvala veliko interesovanje tako da je Velika sala Općine Jajce bila premala za sve prisutne. Promociji u Jajcu prisustvovali su brojni građani Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bugojna, Mostara, Sarajeva, Busovače, Viteza, Zenice... Najviše gostiju pristiglo je iz Travnika i Ključa. Promociju su svojim prisustvom uveličali Ramiz Salkić - potpredsjednik Republike Srpske, general Emir Kliko - komadant 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnici Islamske zajednice, te general Džemal Merdan, brigadir Ekrem Alihodžić, komandanti bataljona 17. Viteške Krajiške brdske brigade i mnogi komandanti brigada iz sastava 3. i 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i srednjobosanskih općinskih štabova odbrane iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Autor je posebno zahvalio ratnim vojnim invalidima koji su iz Sarajeva, Ključa i Bosanskog Petrovca došli na promociju.

Knjiga, iako tek objavljena, pored domaće naučne i šire javnosti već je izazvala i regionalno zanimanje historičara. Portal hrvatske historiografije „Historiografija.hr“ izvještava: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu objavio je 2019. knjigu Amira Klike „Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994.“. Podsjećamo da je Hrvatski institut za povijest u Zagrebu objavio 2018. knjigu Davora Marijana “Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994.” i da će zainteresirani čitatelji moći napraviti usporedbu tih dviju knjiga.

Izvor: Histografija.hr

 

 

 

 

 

 

Sadržaj knjige može se pogledati na linku.

 

Sljedeća promocija knjige Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine bit će održana u Velikoj sali Općine Travnik 19. decembra 2019. godine s početkom u 18 sati. Pozivamo sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju promociju.

Share: