SARADNICA INSTITUTA POSJETILA UdruženjE „Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği” u Istanbulu

 Naučna saradnica dr. sc. Zilha Mastalić - Košuta je u periodu od 27. avgusta do 1. septembra 2019. godine po pozivu boravila u službenoj posjeti Udruženju „Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği” u Istanbulu, u Turskoj. 

Prilikom ove posjete dr. Mastalić-Košuta je održala predavanje o radu i djelatnosti Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, od njegovog osnivanja, 1992. godine, do danas, te održala historijski čas na temu agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. Prilikom ove posjete uručila je više izdanja Instituta objavljenih posljednjih nekoliko godina za biblioteku Udruženja. 

Predsjednik Udruženja gospodin Muhammed Sancaktar, potpredsjednik gospodin Hilmi Erdem, Rifat Atasever, Ševki Balota i drugi članovi Udruženja su upoznali gospođu Mastalić - Košutu sa aktivnostima od njegovog osnivanja 1989. godine. Udruženje raspolaže i značajnom arhivskom građom koja je dijelom vezana za agresiju na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. Članovi Udruženja su pokazali i prostorije zgrade Udruženja u kojima se njeguju sjećanja na Bosnu i Hercegovinu i Sandžak, na njihovu historiju, jezik, kulturu, običaje i tradiciju. 

U aktivnostima Udruženja je i prevodilačka djelatnost izdanja iz historije Bosne i Hercegovine, te su u vezi toga dogovoreni prvi koraci buduće međusobne saradnje Instituta i Udruženja. Članovi Udruženja su posebnu zainteresovanost iskazali za teme kojima se Institut bavi, zatražili da se dostave i ostala izdanja Instituta te izrazili želju da što prije posjete Institut u Sarajevu.

Share: