AKADEMIK ARNE JOHAN VETLESEN U POSJETI BOSNI I HERCEGOVINI

Od 12. do 19. maja 2019. godine gost Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu bio je akademik Arne Johan Vetlesen. U tom periodu akademik  Vetlesen je posjetio univerzitete u Zenici i Tuzli gdje je organizirana promocija njegove najnovije knjige prevedene na bosanski  Nova klima - Ekološka kriza u svjetlu društvene kritike, čiji je on urednik.

U Zenici je 14. maja 2019. godine na Metalurškom fakultetu održana promocija pomenute knjige. Osim urednika Vetlesena knjigu su promovirali: prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Spahija Kozlić i prof. dr. Faik Uzunović. Navedeni promotori promovirali  su knjigu Nova klima – Ekološka kriza u svjetlu društvene kritike i u Gradskoj biblioteci Zenica. Nakon toga, za promotore knjige organizovan je prijem u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

U Tuzli je promocija knjige Nova klima - Ekološka kriza u svjetlu društvene kritike održana 16. maja 2019. godine u Narodnoj i Univerzitetskoj Biblioteci “Derviš Sušić”. Promociju je moderirao prof. dr. Kadrija Hodžić, a promotori su bili prof. dr. Rasim Muratović i prof. dr. Faik Uzunović.  Prije toga akademik Arne Johan Vetlesen održao je predavanje studentima Filozofskog fakulteta na temu “Ekološka kriza u svjetlu društvene kritike.”

Prilikom boravka u Tuzli akademika Vetlesena primili su premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović i ministar  obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

Akademik Vetlesen je u nedjelju, 19. maja 2019. godine bio uvodničar  na sesiji Kruga 99, na temu “Genocid, oprost, pomirenje”.

U periodu od 12. do 19. maja 2019. godine akademik Vetlesen je s uposlenicima Instituta posjetio područje općina Foča i Zvornik, gdje je upoznat s nekoliko neprocesuiranih, masovnih, zločina počinjenih u Podrinju.

Inače, Akademik Arne Johan Vetlsen (1960) jedan je od najpoznatijih norveških filozofa. Profesor je političke filozofije na Univerzitetu u Oslu. Autor je dvadesetak knjiga i stotina naučnih radova i eseja u kojima je izučavao pojam zla.

Naslovna fotografija: Milutin Stojčević

 

Share: