U SANSKOM MOSTU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „GENOCID U SANSKOM MOSTU“

Promocija knjige „Genocid u Sanskom Mostu“, autora dr. Muje Begića, održana je 21. jula 2017. godine u Sanskom Mostu u haremu Hamzi-begove džamije u prisustvu velikog broja prisutnih građana.

Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Udruženje logoraša Sanski Most i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija. Knjiga ima 856 stranica i bavi se istraživanjem zločina počinjenih na području općine Sanski Most tokom agresije i okupacije ove općine. Recenzenti knjige su akademik prof. dr. Smail Čekić i prof. dr. Rasim Muratović. Istaknuto je kako je ovo od okončanja agresije na RBiH prva knjiga koja temu ratnih zločina u Sanskom Mostu tretira sveobuhvatno, slijedom svih naučnoistraživačkih parametara, tako da se može konstatirati da se radi o referentnoj naučnoj studiji, što je itekako važno naglasiti.

Činjenica da knjiga izlazi u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dovoljno govori u prilog ovoj konstataciji. Autor na preko 850 stranica vjerno i argumentirano prikazuje težinu i razmjere počinjenih zločina genocida u Sanskom Mostu. U navodima brojnih zločina ubistava, zatvaranja, maltretiranja, autor donosi brojne dokaze: policijske i druge izvještaje, medicinske i obdukcione nalaze, nalaze  vještačenja, svjedočenja, koje će budućim istraživačima biti od velike koristi. Dr. Rasim Muratović je istakao kako knjiga predstavlja ozbiljnu naučnu studiju koja je nastala kao rezultat kontinuiranog i upornog rada autora u proteklom periodu da istraži i obradi masovne zločine i genocid nad civilnim stanovništvom na prostoru Bosanske krajine u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

„Ovaj rukopis dolazi u vrijeme kada je na prostorima Bosne i Hercegovine, otvoreno i javno, u političkim i naučnim krugovima prisutno negiranje genocida uprkos pravomoćnim sudskim presudama i brojnim činjenicama koje potvrđuju da je na prostoru Republike Bosne i Hercegovine počinjen genocid. Ovakvim stajalištima genocid ulazi u svoju završnu fazu, fazu poricanja“, istakao je dr. Muratović.

Share: