PROF. FRANS SWARTELE POSJETIO INSTITUT

U četvrtak, 7. decembra 2017. godine, profesor Frans Swartele posjetio je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom je sa saradnicima Instituta (mr. sc. Merisa Karović-Babić, mr. sc. Zilha Mastalić-Košuta, mr. Muamer Džananović) razgovarao o temama iz oblasti istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Bosni i Hercegovini 1992-1995, sa akcentom na zločine nad djecom.

Frans Swartele je profesor iz Belgije čiji je dugogodišnji trud i rad iz oblasti prava i zaštite djece rezultirao osnivanjem Centra za zaštitu prava djeteta (Kinderrechtenhuis). Profesor Swartele drži predavanja i organizuje izložbe o stradanju djece u ratnim uslovima, na primjeru Ane Frank, pri čemu stavlja akcenat na prava djece i edukaciju o utjecajima ratnih zbivanja na stradanja djece. Iz toga razloga želio je posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Institut te njegove saradnike kako bi razgovarao o stradanju djece tokom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Saradnici Instituta upoznali su profesora Swartelea sa svojim istraživanjima i rezultatima tih istraživanja te je dogovorena daljnja saradnja.

 

Share: