DIREKTOR INSTITUTA POSJETIO MEMORIJALNI CENTAR GORNJA KALESIJA

Dana 1. oktobra 2017. godine direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Rasim Muratović posjetio je Memorijalni centar Gornja Kalesija, posvećen žrtvama genocida u Zvorniku u periodu 1992 - 1995. godine.

U okviru posjete izvršen je i obilazak cjelokupnog Memorijalnog kompleksa gdje je direktor Muratović izrazio zadovoljstvo sa multifunkcionalnosti centra koji bi, kao takav, mogao da posluži kao model i za druga općine sa velikim brojem žrtava.

U sklopu posjete održan je sastanak sa Ahmetom Grahićem, predsjednikom Udruženja porodica nestalih i zarobljenih općine Zvornik, Hakijom Smajlovićem, sekretarom Udruženja i Mustafom ef. Muharemovićem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Na sastanku je diskutovano o kompleksnosti istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, posebno genocida kao najtežeg oblika zločina, u regionu Podrinja, zbog ogromnih razmjera izvršenja zločina, velikog broja žrtava i svakim danom sve manjeg broja očevidaca zločina.

S tim u vezi konstatovana je i važnost istraživanja zločina počinjenih na području Zvornika.

Domaćin posjete gospodin Ahmet Grahić je, kao najveći problem, istakao još uvijek veliki broj nepronađenih posmrtnih ostataka i problem nekažnjivosti organizatora i izvršioca zločina u Zvorniku.

Ispred Instituta sastanku su prisustvovali i mr. Muamer Džananović, viši stručni saradnik i mr. Elvedin Mulagić, spoljni saradnik Instituta.

Share: